پرفسور بهاروند: زبان لري منشعب از پارسي باستان است.
پروفسور سکندر امانالهي بهاروند گفت: زبان لري منشعب از پارسي باستان است که اين نشانهها را ميتوان در کتيبه بيستون واقع در کرمانشاه مشاهده کرد. درنوشته حکاکي شده اين کتيبه حدود 15 واژه لُري بهکار رفته است و اين زبان باستاني تاکنون تغييري نداشته است
به گزارش تژگاه به نقل از آريا در لرستان ، پروفسور سکندر امانالهي بهاروند گفت: هفته فرهنگي لرستان در پايتخت اميد است که نتايج و خروجي خوبي را در حوزه اجتماعي، فرهنگي و بهويژه اقتصادي براي استان در پي داشته باشد.
به گزارش روابط عمومي اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامي، پروفسور سکندر امانالهي بهاروند در برنامه هفته فرهنگي و اقتصادي لرستان در بوستان گفتوگوي تهران، يکي از اساتيد سخنران است.
پروفسور سکندر امانالهي بهاروند از نويسندگان و محققين و چهرههاي شاخص علمي لرستان، به تشريح محور سخنرانياش در «هفته فرهنگي لرستان» پرداخت و افزود: برگزاري هفته فرهنگي لرستان در پايتخت اميد است که نتايج و خروجي خوبي را در حوزه اجتماعي، فرهنگي و بهويژه اقتصادي براي استان در پي داشته باشد.
دکتر بهاروند استاد دانشگاه هاروارد آمريکا و جامعهشناسي در شيراز در ارتباط با اين همايش بيان داشت : محور سخنرانيهاي بنده در اين همايش از تاريخ لرستان 40 هزار سال پيش تاکنون خواهد بود. همچنين به بيان تحولات و تغيرات کلي اخير لرستان خواهم پرداخت.
پرفسور بهاروند خاطر نشان کرد: در 22 سال پيش در هاروارد با پروفسور ويلر تکستون، استاد زبان فارسي دانشگاه هاروارد آشنا شدم با وجود آشنايياش به ديگر زبانها بسيار علاقه داشت براي زبان لُري هم کاري انجام داده باشد اما به زبان لُري تسلطي نداشت. در اين ميان به مدت 4 ماه به پروفسور تکستون زبان لُري را آموزش دادم که در نتيجه به همکاري هم به ترجمه و تاليف اشعار و مطالب و…. به دو زبان ( لُري و انگليسي ) در کتاب Tales from Luristan پرداختيم. به ياد دارم روزي با پروفسور با زبان لُري احوال پرسي کردم ( حالِت خوئه) و ايشان در جوابم گفت ( شَکَتِم ) با خنده.
عنوان اين کتاب (Tales from Luristan (Edited by Sekandar Amanolahi Wheeler M. Thackston ميباشد که شامل دستور زبان لري به دو زبان لُري و انگليسي تاليف شده که با فروش زيادي تاکنون روبهرو بوده است.
همچنين افزود : مقالاتي از پروفسور ريچارد نلسون فراي مبني بر ويژگيهاي زبان لُري نيز در دست ميباشد که قدم خوبي براي اين زبان محسوب ميشود. پرفسور ريچارد نلسون فراي، شرقشناس و ايرانشناس برجسته آمريکايي و استاد دانشگاه هاروارد بود. فراي بيش از 70 سال از زندگياش را صرف مطالعه و پژوهش دربارهٔ تاريخ و فرهنگ فلات ايران کرد و يکي از آخرين بازماندگان نسل ايرانشناسان و شرقشناساني بود که شرقشناسي را در دانشگاههاي جهان بنياد گذاشت و تأليفات بسياري دربارهٔ فرهنگ و هنر و تاريخ ايران داشت.
پروفسور بهاروند افزود در گذشته نه چندان دور لرستان به سه شيوه زندگي ميکردند که شامل (ديرنشيني، کوچنشيني، شهرنشيني) بود. اما اکنون با وجود تحولاتي که در استان حاکي بوده حدود 60 درصد از مردم لرستان شهرنشين هستند در حالي که اين آمار در گذشته محدود به 5 الي 10 درصد مي شد.
اين محقق و انسانشناس در ادامه بيان داشت: لرستان متاسفانه در زمان پهلوي به علت عدم برابري در تقسيم جهاد محروم ماند که نتيجه اين بيعدالتي اين است که بعد از گذشت 30 سال همچنان از حق خود محروم مانده است.
وي افزود: لرستان 800 سال پيش حکومت محلي تشکيل شده که داراي دربار، خزانه و ارتش بوده و سلطه حکومت آن از چند کيلومتري بغداد تا رود دز را شامل ميشد. اما به خاطر حکومت قاجار و پهلوي کشور دچار هرج و مرج شد زيرا دولت مرکزي توان آمدن به خرمآباد را نداشت و حدود 80 درصد مردم لرستان دامدار و عشاير و روستايي بودند و 99 درصد مردم بيسواد بودند و عظمت لرستان در آن دوران به خاطر اين هرج و مرج از بين رفت. اکنون نيز متاسفانه توسعه عمراني در استان صورت نميگيرد و ماحصلش بيش از 130 هزار تحصيلکرده بيکار است با اينکه شاهد تلاشهاي بي بديل استاندار دلسوزش هستيم.