سور و سوگ در فرهنگ عامه لرستان و بختیاری
سور و سوگ در فرهنگ عامه لرستان و بختیاری؛ نوشته محمد حنیف، تهران: طرح آینده، 1386.
کتاب سور و سوگ در فرهنگ عامه لرستان و بختیاری نوشته محمد حنیف، بخشی از طرح پژوهش عظیمی است که جای خالی آن در کشور کاملا پیداست و بیم آن می رود که با گذشت زمان و ماشینی شدن زندگی، که از اولین نتایج آن خاموشی تدریجی فرهنگ شفاهی است، بدیع ترین میراث فرهنگی اقوام ایرانی به فراموشی سپرده شود.
این مجموعه به یاری واحد فرهنگ مردم اداره کل پژوهش های رادیو بر اساس نامه هایی که شنوندگان برنامه فرهنگ و مردم رادیو برای این برنامه فرستاده اند، در تیر ماه 1386 جمع آوری و تدوین شده است.
موضوع کتاب درباره آداب و رسوم و زندگی اجتماعی مردم لرستان و بختیاری است. این کتاب 3 فصل دارد. بعد از پیش گفتار و مقدمه، فصل اول آغاز می شود به نام سور که خود شامل دو بخش می شود: الف: تولد ب: عروسی. سپس فصل دوم که مربوط می شود به سوگواریشان و نهایتاً فصل سوم که نگاهی مختصر به موسیقی سور و سوگ مردم این سرزمین دارد.
در هر کدام از این فصل ها درباره آداب و رسوم و باورها و عقاید این مردم صحبت شده است. در ابتدای این کتاب جدولی از الفبای صوتی و آوایی زبانشان آمده و بعد آن پیش گفتار و مقدمه آمده است. در مقدمه نویسنده به صورت مختصر به تاریخچه محدوده سرزمینی مردم این خطه می پردازد که گفته شده ابتدا شامل مناطقی از استان فارس، کهکیلویه و بویر احمد، چهارمحال و بختیاری، ایلام و لرستان بود؛ اما ایل بزرگ لر در مسیر تاریخ به دلایل مختلف از جمله رقابت های درون/برون ایلی و سیاست های کنترلی از جانب دودمان های حاکم به دو منطقه پشتکوه (ایلام) و پیشکوه (لرستان) تقسیم شد